top of page
  • Writer's pictureGilinda

A Projektmenedzsment vízesés modellje - mikor és hogyan alkalmazzuk?

A projektmenedzsment egyik legismertebb és legelterjedtebb módszere a vízesés modell. Ez a modell azonban nem minden projekt esetében ideális, ezért fontos megérteni, hogy mikor érdemes alkalmazni és mikor javasolt más módszer választása. Ebben a cikkben bemutatjuk a vízesés modellt, és bemutatjuk, milyen helyzetekben lehet előnyös vagy hátrányos annak használata.


Gilinda vízesés modell
A vízesés modell és szakaszai

A vízesés modell egy lineáris, szekvenciális projektmenedzsment módszer, amely sorban halad a projekt egyes fázisain keresztül, mint egy vízesés. A modell alapja, hogy egy projektet jól definiált, egymásra épülő szakaszokra bontanak, amelyek sorrendben kerülnek megvalósításra. A leggyakrabban használt szakaszok a következők:

1. Követelmények elemzése

2. Tervezés

3. Implementáció

4. Tesztelés

5. Bevezetés (vagy telepítés)

6. Karbantartás


Nézzük végig a fázisokat egy építőipari példán!


Tegyük fel, hogy egy vállalat megbízást kap egy új irodaház tervezésére és építésére. A vízesés modell alkalmazásával a projekt a következő szakaszokon megy keresztül:


1. Követelmények elemzése


A projekt első szakaszában a projektmenedzser, az építészek és a megrendelő egyeztetnek a követelményekről. Az egyeztetések során meghatározzák a kívánt alapterületet, a szintek számát, az irodák elosztását, valamint a műszaki és infrastrukturális igényeket (pl. fűtés, hűtés, világítás). Ezen kívül az építési engedélyek, előírások és a környezetvédelmi szabályok is figyelembe veszik.


2. Tervezés


Ebben a szakaszban az építészek és a mérnökök elkészítik a részletes építészeti és műszaki terveket. Az épület különböző aspektusait tervezik meg, mint például az alaprajzok, a szerkezeti elemek, a gépészeti és elektromos rendszerek, valamint a kül- és beltéri kialakítás. A tervezés során ügyelnek a költségvetésre és a határidőkre is.


3. Implementáció


Az építkezés megkezdése előtt a projektmenedzser összehangolja az építőanyagok beszerzését, a szükséges engedélyek beszerzését és a munkaerő megszervezését. Ezt követően megkezdődik az irodaház építése, amely több fázisra osztható: alapozás, szerkezetépítés, tetőkialakítás, gépészeti és elektromos rendszerek kiépítése, külső burkolat, belsőépítészet és kialakítás. Az egyes építési fázisok egymásra épülnek, és szorosan együttműködnek a különböző szakemberek.


4. Tesztelés


A projekt ezen szakaszában az építészeti, műszaki és biztonsági követelmények ellenőrzésre kerülnek. A vizsgálatok során meggyőződnek arról, hogy az irodaház megfelel a terveknek és az előírásoknak. Ebben a szakaszban történik a villamos, vízvezeték- és fűtési rendszerek, a tűzvédelmi berendezések és a biztonsági rendszerek tesztelése és ellenőrzése. Amennyiben problémák merülnek fel, a szükséges javításokat elvégzik, majd újra tesztelik a rendszereket, hogy biztosítsák a megfelelő működést.


5. Bevezetés (vagy telepítés)


Miután az összes rendszer sikeresen átesett a tesztelésen és ellenőrzésen, a projekt befejezését követően az irodaházat átadják a megrendelőnek. Az átadás során a projektmenedzser bemutatja a megrendelőnek az épületet, ismerteti a műszaki és biztonsági jellemzőket, valamint átadja a dokumentációkat, mint például a műszaki rajzokat, az engedélyeket és a garanciákat. Ezt követően a megrendelő elkezdheti az épület birtokba vételét és a munkatársak beköltözését.


6. Karbantartás


Az irodaház átadása után a projektmenedzser és a vállalat felelőssége továbbra is fennáll a karbantartási és garanciális időszak alatt. Ez azt jelenti, hogy a vállalatnak figyelemmel kell kísérnie az épület állapotát, és gondoskodnia kell a szükséges javításokról és karbantartásról. Ilyen tevékenységek lehetnek például a gépészeti rendszerek ellenőrzése, a tető és homlokzat karbantartása, vagy a biztonsági rendszerek frissítése.


Az építőipari projektek esetében a vízesés modell alkalmazása megfelelő lehet, ha a projekt követelményei jól definiálhatóak, és a tervezési, építési és karbantartási fázisok lineárisan követhetők egymás után. A modell segítségével a projektmenedzser és a csapat hatékonyan tervezhet, szervezhet és ellenőrizhet minden szakaszt, biztosítva a megrendelői elégedettséget és a projekt sikeres megvalósítását.


A vízesés modell előnyei

A vízesés modell népszerűsége többek között az alábbi előnyöknek köszönhető:

  • Könnyen érthető és egyszerű struktúra, ami könnyűvé teszi a projekt nyomon követését és tervezését.

  • A jól definiált szakaszok lehetővé teszik a részletes dokumentáció elkészítését és a tervezési döntések előre meghatározását.

  • A projekt elején végzett alapos tervezés csökkentheti a kockázatokat és a költségeket.

  • A szigorú struktúra elősegíti a felelősségi körök tisztázását és a szerepek megkülönböztetését.


Mikor érdemes a vízesés modellt alkalmazni?

A vízesés modell alkalmazása akkor javasolt, ha a projekt megfelel az alábbi kritériumoknak:

a) A projekt követelményei jól definiálhatóak és stabilak: a vízesés modell akkor hatékony, ha a projekt követelményei előre meghatározhatóak, és nem várható, hogy jelentősen változnak a fejlesztés során. Például egy szoftverfejlesztési projekt esetében, amikor a megrendelő pontosan tudja, milyen funkcionalitásokat szeretne, és ezek nem fognak változni a fejlesztés alatt.

b) A projekt céljai, erőforrásai és határidejei előre ismertek és változatlanok: a vízesés modell jól működik olyan projektekben, amelyeknek egyértelmű céljai, erőforrásai és határidejei vannak. Például egy építkezési projekt, ahol a tervek, az erőforrások és a befejezési határidők előre ismertek, vagy egy vállalati informatikai rendszerfrissítés, amelynek pontos időkerete és erőforrás-igényei ismertek.

c) A projektnek nincsenek gyakori változások, és a fázisok közötti visszalépés valószínűtlen: a vízesés modell akkor előnyös, ha a projekt fázisai egymás után haladnak, anélkül, hogy vissza kellene térni egy korábbi szakaszba. Például egy gyógyszeripari kutatási projekt, ahol a különböző fázisok (pl. laboratóriumi kutatás, előkészítés, klinikai tesztek stb.) sorrendben zajlanak, és mindegyik fázis sikeres befejezése után nem várható, hogy vissza kell lépni egy korábbi fázisba.

d) A projekt jól strukturált és lineárisan megvalósítható: a vízesés modell akkor alkalmazható hatékonyan, ha a projekt fázisai jól strukturáltak és lineárisan megvalósíthatóak. Például egy könyvkiadó projekt, ahol a szerző megírja a könyvet, majd a szerkesztő átnézi és javítja a szöveget, végül pedig a könyv nyomdai előkészítésre és kiadásra kerül. Mindegyik fázis egymásra épül, és nem várható, hogy a projekt során visszalépésre lenne szükség.


Mikor javasolt inkább más módszer alkalmazása?


Ha a projekt jellege nem felel meg a fent említett kritériumoknak, érdemes más projektmenedzsment módszert választani. A vízesés modell helyett más megközelítések alkalmazása akkor ajánlott, ha:

a) A projekt követelményei gyakran változnak, vagy nem jól definiálhatóak: ha a projekt során előre nem látható változásokra kell számítani, vagy a követelmények folyamatosan módosulnak, érdemes rugalmasabb módszereket alkalmazni. Például egy startup vállalkozás esetében, ahol az üzleti modell és a termék követelményei változhatnak a piaci viszonyok és a felhasználói visszajelzések alapján.

b) A projekt gyorsan reagálni kell a változó piaci körülményekre vagy ügyfél igényekre: amikor a projektnek gyorsan alkalmazkodnia kell a külső tényezőkhöz, például piaci trendekhez, versenytársakhoz vagy ügyfél igényekhez, rugalmasabb projektmenedzsment módszerek alkalmazása javasolt. Ilyen esetekben például egy mobilalkalmazás fejlesztése, ahol a versenytársak új funkciókat vezetnek be, és a vállalatnak gyorsan reagálnia kell a változásokra.

c) A projektben a folyamatos kommunikáció, együttműködés és rugalmasság fontosabb, mint a szigorú szakaszok és tervezés: ha a projekt sikere nagymértékben függ a csapat tagjai közötti folyamatos kommunikációtól és együttműködéstől, valamint a rugalmasságtól, akkor agilis módszerek, mint a Scrum vagy a Kanban, előnyösebbek lehetnek. Például egy szoftverfejlesztési projekt, ahol a fejlesztők, a tervezők és az üzleti elemzők szorosan együttműködnek a projekt során, és gyorsan alkalmazkodniuk kell az új igényekhez.

d) A projekt gyors eredményeket és prototípusokat igényel, amelyek alapján a fejlesztés iteratívan folytatódhat: amikor a projekt célja, hogy gyorsan létrehozzon működő prototípusokat, amelyek alapján a fejlesztés tovább folytatódhat, az agilis módszerek jobban megfelelnek. Például egy webalkalmazás fejlesztése, ahol a projekt célja, hogy gyorsan létrehozzon működő prototípusokat, amelyek alapján a fejlesztés tovább folytatódhat. Az agilis módszerek, mint a Scrum vagy a Kanban, lehetővé teszik, hogy a csapat rövid időközönként új funkciókat vagy javításokat hajtson végre és teszteljen, lehetővé téve a folyamatos fejlődést és a gyors eredmények elérését. Ilyen esetben például egy olyan webalkalmazás fejlesztése, amelynek során a fejlesztők a felhasználói visszajelzések alapján folyamatosan finomítják és bővítik a termék funkcionalitását.


Abban az esetben tehát, ha a projekt jellege nem felel meg a vízesés modell kritériumainak, érdemes más, rugalmasabb projektmenedzsment módszereket alkalmazni. Az agilis módszerek, mint a Scrum és a Kanban, kiválóan alkalmasak olyan projektekre, amelyek gyorsan változó követelményekkel, gyakori változásokkal és folyamatos kommunikációval és együttműködéssel jellemezhetők. A megfelelő projektmenedzsment módszer kiválasztása alapvetően a projekt sajátosságaitól és a csapat preferenciáitól függ.


Projektmenedzsment szoftverek alkalmazása vízesés modellnél

A vízesés modellben megvalósuló projekteknél a projektmenedzsment szoftverek használata elősegítheti a hatékonyabb munkavégzést és a projekt sikeres megvalósítását. Néhány ok, amiért javasolt a projektmenedzsment szoftver használata:

1. Jobb kommunikáció és együttműködés: A projektmenedzsment szoftverek segítségével a csapat tagjai egyszerűbben és gyorsabban kommunikálhatnak egymással, megoszthatják az információkat, dokumentumokat és eredményeket. Ez a fokozott kommunikáció csökkenti a félreértéseket és javítja a döntéshozatalt.

2. Szervezés és ütemezés: A szoftverek segítségével könnyen létrehozható és nyomon követhető a projekt ütemterve, ami lehetővé teszi, hogy a projektmenedzser és a csapat tagjai ismerjék a határidőket, a mérföldköveket és a felelősségeket.

3. Forrás- és költségmenedzsment: A projektmenedzsment szoftverek általában tartalmaznak forrás- és költségmenedzsment eszközöket, amelyek lehetővé teszik a projekt erőforrásainak és költségeinek hatékony nyomon követését és optimalizálását.

4. Projekt előrehaladásának nyomon követése: A szoftver segítségével a projektmenedzser könnyen nyomon követheti a projekt előrehaladását és összehasonlíthatja azt a tervezett ütemtervvel. Ha valamilyen késedelem vagy probléma merül fel, a projektmenedzser időben észlelheti és megteheti a szükséges lépéseket a helyzet kezelésére.

5. Dokumentáció és jelentések: A projektmenedzsment szoftverek általában lehetővé teszik a projekt dokumentumainak és jelentéseinek központi tárolását, ami megkönnyíti a hozzáférést és a keresést a projekt életciklusa során és után is.


Amennyiben szeretnél egy felhasználóbarát szoftert használni, regisztrálj a Gilindába ide kattintva!

bottom of page