Hogyan játékosítható a projektmenedzsment?

gamification
projektmenedzsment
gilinda
hatékonyság

12/14/2022

A cégek hosszú időn át szinte kizárólag a fogyasztóra fókuszáltak. Ha a vevő jó élményekkel gazdagodik, visszatér, viszi a jó hírünket. Az utóbbi időben azonban sosem látott verseny indult végre a munkavállalókért is. A rövid és hosszú távú jóllétükért, hogy szívesen dolgozzanak nálunk, elkötelezettebbek legyenek, és ezáltal a cégünk is sikeresebb lehessen. De hogyan segíthet ebben a gamifikáció, vagyis a játékosítás?

Mindannyian társasjátékoztunk már, ami nem más, mint szabályok, egyéni stratégia, játékostársak és véletlen körülmények összjátéka. Vannak akadályok, kisebb-nagyobb sikerek az úton, és egy cél. Valójában ez szinte semmiben nem különbözik egy munkaprojekt lebonyolításától. A gamifikáció (gamification) az, amikor az üzleti projektmunka-folyamatokban alkalmazzák a játéktechnikákat. Lényege a munkavállaló motiválása a játék eszközeivel a munkafolyamat eredményessége és a problémamegoldás érdekében.

Az apró feladatok hatékonysága

Azt már tudjuk, hogy bármilyen teendő elvégzése hatékonyabb, ha részfeladatokra bontjuk. Nyilván nem sok értelme van beírni a feladatlistánkba, hogy 123-as számú projekt, majd két hónappal később kipipálni. Mérföldkövekre, témákra bontjuk a folyamatot, azokat kisebb egységekre akár a résztvevők, akár a feladattípus szerint, majd jönnek a részfeladatok.

Ez pedig nem csak a hatékonyság miatt fontos, hanem amiatt is, ami emberi természetünkhöz tartozik: a jutalom öröme. Az elismerést, jutalmat azért kapjuk, mert valamit jól csináltunk, vagy jobban, mint mások. Az érzés, hogy megoldottunk valamit, legyűrtünk egy akadályt, elkészültünk egy feladattal, elégedettséggel tölt el minket – a győzelemhez hasonlító, felszabadult, örömteli állapot. És ha ehhez még nyeremény is társul, boldogságot érzünk.

Játsszunk projektmenedzsmentet!

Munkáltatóként törekedni kell arra, hogy motiváljuk a munkavállalókat. Az év végi prémium bár nagyon jó dolog, de aligha lebeg ez a cél a kollégák szeme előtt egy áprilisi péntek délutánon. Ha túl távol van a jutalom, vagy ha úgy érezzük, nincs esélyünk nyerni, a motiváció iszonyatos sebességgel apad el.

Egy projektmenedzsment alkalmazás tökéletes felület arra, hogy játékosítsuk a munkafolyamtokat. A feladatokhoz típustól, sürgősségtől, fontosságtól, nehézségtől függően pontokat rendelhetünk, az összegyűjtött pontokat jelvényekre válthatjuk, majd ranglistákat készíthetünk ezek alapján. Egy-egy projekthez kapcsolódó vagy havi lebontású sorrendek alapján egyéni és csoportjutalmakat rendelhetünk az eredményekhez.

Valójában mindenki nyer…

Nagyon fontos törekedni rá, hogy mindenkinek ugyanolyan esélye legyen nyerni, különben nem szívesen játszanak a kollégák. Nem csak a csapatból, az egyénből is a legjobbat szeretnénk kihozni. Ezért a feladatokhoz rendelt pontrendszert érdemes alaposan kidolgozni.

Ha a munkatársakat sikerül ilyen játékos módszerekkel motiválni, azzal mindenki nyer. Jobban halad a projekt, növekedik a hatékonyság és a minőség. Kellemesebb a hangulat, a kollégák jobban bevonódnak, elkötelezettebbek a vállalattal szemben, az ügyfelek és a vezetők is elégedettebbek. A gamifikáció nagyon hatékony, szórakoztató, motiváló, gyors visszajelzésre és jutalmazásra lehetőséget nyújtó módszer. Érdemes kipróbálni!

A Gilinda projektmenedzsment modulja beépített gamifikációs lehetőséget tartalmaz, így könnyen játékosíthatjátok a csapatmunkát! Versenyezzetek, játsszatok, és jutalmazzátok meg a legjobbakat!

Tetszett a cikk? Oszd meg!

Kapcsolódó cikkek

CRM rendszer jelentése: mi az és mire jó?

A CRM rendszer egy olyan szoftver, amely a vállalkozások számára lehetővé teszi, hogy hatékonyan kezeljék az ügyfelekkel való kapcsolatukat.

4/17/2023

A hatékonyságnövelés lehetséges eszközei

Az elmúlt időszakban érezhető gazdasági visszaesés és magas inflációs környezet különösen nagy kihívást jelent a cégek számára.

4/25/2023

Kibontakozás a Kanban világában

A Kanban rendszer egy vizuális eszköz, amely lehetővé teszi, hogy hatékonyan kövessék nyomon az előrehaladást és a munkafolyamatokat.

6/13/2023

Rendszerezd az Ügyvitelt könnyedén! - Az Ügyviteli Szoftverek Varázslatos Világa

Fedezd fel az ügyviteli szoftverek csodálatos világát! Fedezd fel, hogyan könnyíthetik meg az üzleti folyamataidat

4/24/2023

Próbáld ki most!

A regisztráció ingyenes, nem szükséges kártyaadatok megadása.

Kipróbálom