top of page
  • Writer's pictureGilinda

Hogyan hozhatsz megalapozott üzleti döntéseket?


Adam Smith piaci mechanizmusokról alkotott nézetét mindenki ismeri arról a bizonyos „láthatatlan kézről”, amely rendezi a kereslet és kínálat viszonyát. Elméletéből következik, hogy igazán csak úgy lehet egy vállalat sikeres, ha vezetői racionális elvek mentén hozzák meg a döntéseket. De milyen eszközei vannak ma egy cégvezetőnek arra, hogy minden szükséges adat rendelkezésére álljon a jó döntéshez?


Minden vállalati folyamat mérhető. Hány munkaórát emészt fel egy projekt? Hogy a leghatékonyabb a munkavégzés az egyén és a csapat számára? Melyek a feleslegesen sok értékes időt felemésztő teendők, amelyeket egyszerűsíthetünk? Sok-sok adat, információ, és mind arra vár, hogy segítségükkel sikeres üzleti döntéseket hozhass.


De hogyan születik meg a döntés?

Kezdésnek megfogalmazzuk a problémát vagy tényt, ami döntést igényel. Háttérismeretet szerzünk a döntés meghozatalához. A különböző lehetséges döntéseket egy bizonyos kritériumrendszer alapján értékeljük, annak érdekében, hogy a döntés céljának az megfeleljen, végül több lehetőség közül kiválasztjuk a – szerintünk – legjobbat, és kész is a döntés.


A valóságban azonban ez sokszor nem így néz ki. Ismerős az a helyzet, amikor a kollégák a folyosón, mintegy véletlenszerűen „lecsapnak” a vezetőre, és azonnali döntést kérnek? Ilyen esetekben természetesen kizökken a medréből a folyamat, és ritkán születik megalapozott döntés. Pedig a döntés során a döntéshozó személy, a döntést befolyásoló környezet és a döntéssel érintettek mind a döntés szereplői. Mindenki és minden körülmény fontos tehát a jó döntéshez.


Kezdd a humán oldallal, és folytasd a digitalizációval

Egy csapat vagytok, a jó döntések felé már az egy óriási lépés, ha jobban odafigyeltek egymásra, szervezetten dolgoztok össze, és kerülitek az átgondolatlan villámdöntéseket. Üljetek asztal köré, vagy nyissatok online meetinget, és adatokkal felfegyverkezve kezdjetek neki a döntéshozatalnak, sohasem kutyafuttában.


Az emberi tényezők, az odafigyelés és a kooperáció mellett ma már digitális eszközök is segítenek abban, hogy gördülékenyebb legyen a közös munka és a projektmenedzsment.


Az élet projektmenedzsment szoftverrel

Sikeres csak úgy lehet egy vállalkozás, ha képes alkalmazkodni a változó környezethez, mindezt pedig gyorsan és hatékonyan teszi. Így ha kizárólag analóg eszközökkel bűvöljük és gyűjtjük az adatokat, csodára aligha számíthatunk. Amennyiben azonban egy cég összes projektje és a projekt minden lényeges adata elérhető egy helyen, akkor a legjobb döntés is gyorsabban születhet meg. Adatok csoportosításával, egy helyen történő kezelésével elérhető a hatékony munkaszervezés, és a hétköznapok már nem a tűzoltásról fognak szólni.


Cégvezetőként kiemelt fontosságú, hogy átlásd az éppen futó projekteket, és egyben elérd az azokhoz tartozó releváns adatokat. Ha pedig rendelkezésre állnak az adatok, és a csapatban mindenki tudja, mi a feladata, a döntéshozatal folyamata nem stresszforrás lesz, hanem egy örömteli út a sikeres üzleti tervezés és döntés felé.


A Gilinda üzleti alkalmazással új mederbe terelheted a projektmenedzsmentet, és elősegítheted a könnyedebb, adatalapú döntésfolyamatokat. Még nem próbáltad ki? Használd 7 napig ingyenesen a teljes szoftvert, és ismerd meg, mi mindent nyújthat cégednek!

bottom of page